dimarts, 24 de juny de 2014

Recomanacions estivals per als pares!
El curs ja s'ha acabat, arriba l'estiu i, per tant, el temps de vacances. Temps per descansar, gaudir —amb els amics o en família—, i també per aprendre, ja siga reforçant els aprenentatges o descobrint coses noves. A l'estiu hi ha temps per a tot i és bo que ajudeu als vostres fills a planificar-lo i a traure'n el màxim profit.
Les vacances són un espai idoni per compartir experiències en família. És important que feu activitats amb els vostres fills, dediqueu temps a escoltar-los, parlar amb ells i conèixer-los millor. És un temps ideal per enfortir les relacions i compartir-lo amb la família.
També els vostres fills poden dedicar més temps a les seves aficions, a gaudir amb els amics, a jugar, a compartir experiències... Són espais importants perquè, a més de divertir-se, aprenen a relacionar-se (compartir, respectar-se, dialogar...) i treballen els valors i els vincles afectius. En definitiva, aprenen a conviure.
Les vacances són prou llargues per dedicar també un temps a reforçar els aprenentatges escolars o fer activitats que els ajuden a consolidar els continguts que han treballat durant el curs. L'objectiu és que els vostres fills consoliden aprenentatges i estiguen preparats per a l'inici del nou curs.
Convé reservar un temps durant l'estiu per fer aquestes feines i que la família en feu un seguiment sense oblidar, però, que cal temps per descansar i gaudir de les vacances.

Comunicació

En l'etapa dels 6 als 12 anys els nostres fills creixen, tenen moltes vivències i els agrada que els preguntem sobre ells i sobre les seves coses. Per això fa falta trobar els moments adequats per parlar amb ells i saber escoltar el que ens diuen, mostrant tot el nostre interès. Saber escoltar, parlar amb franquesa, mantenir una actitud positiva i mostrar empatia (posar-se en el lloc de l'altra persona) són actituds que promouran el bon clima i el diàleg amb els nostres fills.
És el moment perquè els nostres fills comencen a saber utilitzar els diferents registres de llenguatge: no és el mateix parlar amb els amics o amb els companys de classe que amb els pares, avis o qualsevol persona adulta.

Temps lliure

En l'etapa de 6 a 12 anys pren molta importància la relació amb els amics i amigues de la mateixa edat.
A més de compartir el temps amb la família, és un bon moment per compartir-lo també amb altres xiquets i xiquetes de la mateixa edat i amb les seves famílies. D'aquesta manera aprendran a adaptar-se a noves situacions i viuran noves experiències.
Les activitats adequades per fer en família van des de les més lúdiques, com fer una excursió per la muntanya, anar a la platja o jugar al parc, fins a les més culturals, com visitar una exposició, anar al cinema,...Lectura

Durant els primers anys d'aquesta etapa, els vostres fills estan acabant d'assolir la mecànica de la lectura. Per aquest motiu, necessiten llibres amb capítols curts, lletra grossa i que ajuden a entendre la història amb imatges (dibuixos o fotografies). Prefereixen els llibres que relaten històries quotidianes i conegudes, també llegendes i faules, amb varietat de personatges (quotidians, màgics, poderosos…) per estimular la seva imaginació i educar en l'hàbit lector.
A partir dels nou anys, els vostres fills són més autònoms a l'hora de llegir i tenen més criteri per escollir els llibres segons els seus interessos. Als xiquets d'aquestes edats els agraden les històries d'acció (misteri, ciència-ficció, còmics) on els protagonistes tinguen personalitats més complexes (presenten canvis de conducta, d'edat…), s'enfronten amb problemes propis d'aquestes edats i també els puguen informar de temes actuals que siguen del seu interès. Cal que tinguen relats més llargs i de més complexitat, on, per exemple, es narre més d'una història en el mateix llibre. El llenguatge ha de ser quotidià i és bo que hi apareguen il·lustracions que acompanyen la història.
A més d'educar l'hàbit lector des de casa, és convenient que els acompanyeu a la biblioteca que tingueu més a prop de casa per mirar i triar llibres o per participar en activitats lúdiques al voltant de lectures. Aquestes activitats els ajudaran a desenvolupar el gust per llegir.
En aquesta edat la biblioteca també es pot convertir en un espai per estudiar, fer deures o treballs escolars. A més s'hi pot utilitzar el servei de préstec de llibres, música, etc.  Les seves instal·lacions estan preparades per proporcionar als vostres fills un clima sense interferències (sorolls, distraccions...) que els ajuda a concentrar-se millor.
També podeu anar amb els vostres fills a alguna llibreria, on us poden orientar sobre les darreres novetats, quins llibres agraden més en aquestes edats... Aquesta pot ser una activitat lúdica i educativa per fer en família.


Educar i créixer en familia                                                                             gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada